ABBA-ZAPPA

Beëindigd. Analoge zwart-wit fotografie van Gijsbert Hanekroot. Hanekroot heeft in de jaren zeventig en tachtig iconische popartiesten van dichtbij kunnen vastleggen.

19/07/2017 - 8/10/2017
DOKA Antwerpen DOKA Antwerpen

Gijsbert Hanekroot (Brussel 1945) begon zijn carrière eind jaren zestig als fotograaf van popmusici en was daarmee één van de eerste in Nederland. In de jaren zeventig en vroege jaren tachtig kreeg hij een indrukwekkende hoeveelheid bands en muzikanten voor zijn camera. Zijn vakmanschap als fotograaf (hij is autodidact), ontwikkelde zich parallel aan die van de popmuziek. Hanekroot reisde veel en stond oog in oog met alle iconen uit deze periode.

Hanekroot: “De rockscene was toen nog niet de goed geoliede machine die het tegenwoordig is. Alles moest nog worden uitgevonden: lichtinstallaties, geluid, promotie, organisatie en crowd control. Bijna elke week werden nieuwe groepen ontdekt. En elke dag werd de business volwassener. Ook de popfotografie en muziekjournalistiek stonden nog in de kinderschoenen.”

Zijn foto's zijn onder te verdelen in vier categorieën: concertfoto's, studiosessies, portretten (meestal gemaakt tijdens interviews) en foto's van persconferenties. Hanekroot stopte als professionele fotograaf in 1983 en werd ondernemer. Een kleine tien jaar geleden besloot hij zijn archief te digitaliseren. Dit leidde tot de publicatie van Abba...Zappa, Seventies Rock Photography(Veenman, 2008) en tentoonstellingen in onder andere Parijs, Londen, Moskou, Tokyo en Amsterdam. Tegenwoordig werkt Gijsbert Hanekroot vooral als documentair fotograaf.

Hieronder vindt u alle foto's uit de expositie. De afbeelding beneden is een uitsnede van de gehele foto. Klik op de foto voor een vergroting. 

Voor prijzen en formaten ga naar de prijslijst.