Antwerpen Untitled

Beëindigd. Fotograaf Carl Verschueren geeft de bewoners van Antwerpen graag de aandacht die ze verdienen en dat mondt uit in de serie Soloïsts en de expositie Antwerpen Untitled #. Overigens wordt de serie elke dag nog uitgebreid met nieuwe foto's.

8/08/2018 - 4/11/2018
DOKA Antwerpen DOKA Antwerpen

Carl Verschueren (1966) is opgeleid in Mechelen als graficus, als fotograaf bij ColomaPlus in Mechelen en als fotograaf bij de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Verschueren koos de naam voor de serie Soloïstsnaar analogie met de solist in een symfonisch orkest. Een deel van deze serie wordt nu tentoongesteld in DOKA onder de naam Antwerpen Untitled #.

Voor een belangrijk deel gaat men er van uit dat in een groot orkest, net als in de moderne samenleving, iedereen netjes samen speelt. Vooral het spelen van een valse noot moet te allen tijde vermeden worden.

Maar op een aantal momenten staat één van de, voorheen, anonieme orkestleden op om in het spotlicht te treden. De solist! Hij of zij is diegene die in het orkest, tijdelijk, een belangrijke rol te vervullen heeft. Terwijl het orkest wat weg lijkt te vallen speelt de solist voor even zijn ingestudeerde meesterstuk.

In de orkestbak van Antwerpen worden de solisten, de bewoners, niet na een lange selectie en op kunde uitgekozen. Hun rol wordt gestuurd door het lot en de willekeur. Ze ‘vallen’ eerder in het voetlicht van de camera, zonder echt die intentie te hebben. Ze spelen onbewust de valse noot die de aandacht op hen vestigt. Maar ongewild zorgen ze ook vaak voor een vluchtige schoonheid.

Verschueren weet deze schoonheid prachtig vast te leggen. Gecombineerd met een verbluffende afdruktechniek die veel weg lijkt te hebben van het "zone-systeem" van Ansel Adams, zijn de foto's van Verschueren een waar genot om naar te kijken.

Hieronder vindt u alle foto's uit de expositie. De afbeelding beneden is een uitsnede van de gehele foto. Klik op de foto voor een vergroting. 

Voor prijzen en formaten ga naar de prijslijst.