Through the Pinhole

Beëindigd. Dertien fotografen, afkomstig uit Nederland, België en China hebben allemaal 1 ding gemeen tijdens de expo "Through the Pinhole": de foto's zijn gemaakt met een zogenaamde pinhole camera, de oorspronkelijke "camera obscura".

20/02/2019 - 28/04/2019
DOKA Antwerpen DOKA Antwerpen

Pinhole fotografie kan worden gezien als een van de eerste vormen van fotografie, het zogenaamde "camera obscura" effect. Een minuscuul klein gaatje (de lens) projecteert een omgekeerd beeld op lichtgevoelig materiaal. Pinhole foto's kenmerken zich onder andere door de oneindige scherptediepte, alles is van voor tot achter scherp, en het beeld kent geen vertekening zoals je dat kunt zien bij bijvoorbeeld groothoekobjectieven.

Een complicerende factor bij pinhole fotografie is de sluitertijd. Over het algemeen is deze bijzonder lang waardoor de fotograaf óf een heel vaste hand moet hebben óf een statief moet gebruiken. Op de grond zetten kan natuurlijk ook.

De in DOKA  tentoongestelde pinhole foto's komen uit verschillende soorten van pinhole camera's. Zo heeft fotograaf Nico Vromans zelf een pinhole gemaakt door een minuscuul klein gaatje in een kapje te prikken en dat te monteren voor de lens van zijn digitale camera. Paul Baelemans daarentegen heeft het radicaler aangepakt en zelf een complete pinhole camera gebouwd. De fotografen van The Dutch Pinholers Group hebben een oude analoge camera omgebouwd of gebruiken verschillende pinholecamera’s waarbij het filmformaat oploopt tot 8x10 inch.

In totaal presenteren 13 fotografen uit drie landen, Nederland, België en China, meer dan 40 pinhole foto's. 

Hieronder vindt u een aantal foto's uit de expositie. De afbeelding beneden is een uitsnede van de gehele foto. Klik op de foto voor een vergroting. 

Voor prijzen en formaten ga naar de prijslijst.